„PYSZNIE  I  ZDROWO, CZYLI  WIELKA WITAMINOWA UCZTA!” – 23 i 24.09.2021r. (czwartek, piątek)

dzieci 4 i 5 - letnie

 

  • Muzyczna gimnastyka dla smyka – zachęcamy do wspólnych ćwiczeń z dzieckiem – pamiętajmy, że to my dajemy mu najlepszy przykład! J

https://www.youtube.com/watch?v=n7OIPFcyZRU

 

  • Nauka na pamięć znanej rymowanki połączona z zabawą językową – analiza sylabowa.

Czytamy dziecku znaną rymowankę, omawiamy, potem dziecko powtarza za nami i stara się zapamiętać jej tekst. Rymowankę odtwarzamy w wolnych chwilach tyle razy, ile potrzeba dziecku aby umiało ją odtworzyć samodzielnie.

Zabawa językowa z rymowanką polega na wyklaskiwaniu jej sylabami, potem z użyciem instrumentu muzycznego, np. bębenka, grzechotki, tamburyna. Jeżeli dziecko ma problem, sylabizujemy tekst wspólnie.

Rymowanka:

Wpadła gruszka do fartuszka,

A za gruszką dwa jabłuszka,

A śliweczka wpaść nie chciała,

Bo śliweczka nie dojrzała!

 

  • „Owoce i warzywa” – zabawa matematyczna na konkretach, przeliczanie i tworzenie zbiorów.

Do zabawy wykorzystujemy dostępne w domu warzywa i owoce – przeliczamy je oraz tworzymy zbiory wg konkretnych cech. np.:

zbiór warzyw i zbiór owoców; zbiór małych, średnich i dużych warzyw i owoców;  zbiór warzyw i owoców zielonych / żółtych/ czerwonych/ pomarańczowych; owoce i warzywa krajowe i zagraniczne itp.

  • Lepienie ulubionych warzyw i owoców z masy solnej – przestrzenna praca plastyczna.

Masa solna:

– Składniki: 1 kg mąki, pół szklanki soli, 2 tubki kleju biurowego, woda – tyle, ile potrzeba, by masa była plastyczna.

– Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę i sól, dodać klej. Wyrabiać po trochu, dodając wodę. Masa powinna być plastyczna.

 

Po ulepieniu, czekamy do wyschnięcia, następnie malujemy warzywa i owoce farbkami w odpowiednich kolorach za pomocą pędzelka.

 

  • „Co zniknęło?” – zabawa rozwijająca pamięć wzrokową, spostrzegawczość oraz umiejętność koncentracji.

 

Do tej zabawy również wykorzystujemy dostępne w domu warzywa i owoce, nazywamy je, przeliczamy, a potem chowamy któreś, zadaniem dziecka jest odgadnąć które warzywo czy owoc zniknęło. Potem można zrobić zamianę – dziecko chowa, a my zgadujemy.

 

  • „Wędrówki Skrzata Borówki – odc.1 pt.: Ogród” – wspólne oglądanie bajki edukacyjnej. Po obejrzeniu omówienie treści.

https://www.youtube.com/watch?v=HKbblzMIIEo

Skrzat Borówka to edukacyjny program dla dzieci przedstawiający świat przyrody i ekologii. Najmłodsi widzowie wędrują z tytułowym Skrzatem Borówką przez lasy, pola i łąki, spotykają zwierzęta i poznają zależności i złożoność natury. Skrzat Borówka, który ma wiele przygód, w przystępny i ciekawy sposób zachęca widzów do poznawania tajemniczego świata roślin i zwierząt. W pierwszym odcinku Skrzat Borówka poznaje ogród i spotyka w nim sympatycznego Skrzata Konewkę.

 

  • „Co jest w środku?” – zabawy badawcze.

 

Oglądanie pestek owoców z wykorzystaniem szkła powiększającego. Na stoliku zgromadzone są pestki jabłka, wiśni, śliwki, brzoskwini, cytryny. Dziecko ogląda je przez szkło powiększające, próbuje odgadnąć, z jakiego owocu pochodzą. Sprawdza to, umieszczając pestki w środkach owoców.

Podczas zabawy badawczej rozmawiamy z dzieckiem o tym co to są pestki i do czego są potrzebne?

 

  • „Dopasuj połówki” – zabawa w szukanie par. Wykonywanie warzywno – owocowych stempli.

Przekrajamy kilka warzyw i owoców na pół (możemy wykorzystać połówki owoców wykorzystane w poprzedniej zabawie), mieszamy, zadaniem dziecka jest odszukanie odpowiednich połówek, gdy już dopasuje prawidłowo pary, może pomalować farbami połówki warzyw i owoców i porobić stemple na kartce – takie warzywno – owocowe pieczątki sprawią mu na pewno wiele frajdy J

 

  • „Zdrowie na talerzu”, czyli kulinarna uczta!

Zachęcamy dziecko do wspólnego przygotowania pysznych i zdrowych warzywno – owocowych potraw takich jak:

- szaszłyki – kroimy warzywa i owoce na małe kawałki, nadziewamy na drewniane patyczki

- sałatka owocowa

- sałatka jarzynowa

- zupa jarzynowa

- surówka ze świeżych warzyw

Zachęcamy dziecko do samodzielności, jednak zawsze nadzorujemy to, co robi i nie zostawiamy go samego w kuchni nawet na chwilę, uczulamy je przy tym na przestrzeganie zasad bezpieczeństwa – zwłaszcza podczas krojenia, gotowania czy nadziewania owoców i warzyw na ostry patyczek.