,,W kuchni pachnie Wielkanocą ‘’
- Muzyczna gimnastyka.
https://www.youtube.com/watch?v=n7OIPFcyZRU&ab_channel=WPODSKOKACH
- „Z mamą i tatą w kuchni” – historyjka obrazkowa.
Rodzic przygotowuje obrazki z historyjką obrazkową, np.:
- Tata przynosi siatki z zakupami, mama stoi w kuchni, a dziecko rysuje przy stole.
- Tata wkłada do lodówki produkty, mama ma przygotowane na stole urządzenia kuchenne:
mikser, miski, formy do ciasta i inne, dziecko myje ręce.
- Przy stole siedzi cała rodzina: tata kroi sałatkę, mama mikserem w misce robi ciasto, a dziecko dekoruje mufinki.
- Na stole leży wiele przygotowanych potraw wielkanocnych, tata ustawia talerze, dziecko przynosi kwiaty, zaś mama wyjmuje z piekarnika wielkanocną babkę.
Rodzic prosi dziecko, by opowiedziało, co przedstawiają obrazki ułożone w przypadkowej kolejności.
Następnie prosi o ułożenie ich zgodnie z kolejnością wydarzeń. Na koniec zadaje dziecku pytanie: Jak wyglądają przygotowania do świąt?
3. „Wielkanocne potrawy” – zabawa dydaktyczna.
Rodzic pokazuje dziecku obrazki przedstawiające żurek w wazie, białą kiełbasę, babkę wielkanocną, mazurek, paschę, jajka w majonezie i sałatkę. Dziecko opowiada, co one przedstawiają i czy u nich w domu też jest tradycja jedzenia takich potraw.
- „Kroimy wyrazy” – zabawa dydaktyczna
Rodzic podaje wyrazy związane ze Świętami Wielkanocnymi: Wielkanoc, święta, jajko, pisanki, palma, życzenia, kurczaczek, zajączek, baranek oraz te przedstawione we wcześniejszej zabawie na obrazkach. Zadaniem dziecka jest powiedzieć, ile sylab mają te wyrazy i tyle samo razy klasnąć w ręce.
5 „Wielkanocny mazurek” – pieczemy ciasto.
Rodzic przygotowuje produkty i narzędzia kuchenne, potrzebne do upieczenia ciasta.
Dziecko razem z rodzicem przygotowuje ciasto zgodnie z poniższym przepisem:
Kruche ciasto na mazurek:
– 300 g mąki,
– kostka masła,
– 100 g cukru pudru,
– 2 żółtka,
– 2 łyżki śmietany (można zastąpić trzecim żółtkiem)
Dziecko wspólnie z rodzicem sieka na stolnicy mąkę z masłem i cukrem. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę i całość ugniatamy. Ugniecione ciasto schładzamy w lodówce przez godzinę. Po wyjęciu ciasta układamy je w dużej formie tak, żeby miało niewielkie brzegi (zapobiegną wypłynięciu masy kajmakowej). Nakłuwamy ciasto widelcem, a następnie pieczemy 12–20 minut w 200°C..
Wystudzone ciasto polewamy roztopionymi krówkami albo gotową masą kajmakową z puszki.
- „Ozdabiamy mazurek – rytmiczne powtarzanki” – dekorowanie ciasta.
Dziecko przy użyciu kolorowych cukierków typu „lentilki” układa na cieście wzory. Pamiętamy, że mają to być rytmy, które się powtarzają.
Edukredka – Tradycje Wielkanocne/ Film edukacyjny.
https://www.youtube.com/watch?v=giRwxyKTXcg&ab_channel=EduKredka